Overslaan en naar de inhoud gaan

Doek valt voor Far West

Doek valt voor Far West

Woningcorporatie Far West staakt in de loop van volgend jaar haar activiteiten. Omdat de koopmarkt in West nagenoeg is ingestort, is het financieel fundament onder de ontwikkelende corporatie weggevallen. De oorspronkelijke oprichters, De Key, Stadgenoot en Rochdale, nemen alle lopende verplichtingen over.
Far West valt volgens directeur Jaques Thielen weinig te verwijten. "Wij hebben de afgelopen tien jaar 800 miljoen euro geïnvesteerd. Er zijn 1400 nieuwe woningen gebouwd. We hebben een kleine duizend woningen gerenoveerd. Ook waren we actief in de wijkaanpak. De crisis op de woningmarkt doet ons de das om. Sinds twee jaar is de koopmarkt nagenoeg ingestort. Daardoor hebben we onvoldoende middelen om door te gaan met projectontwikkeling," aldus een teleurgestelde directeur. "Van gebiedsontwikkeling is feitelijk op dit moment geen sprake meer. Een complete aanpak van wijken lijkt niet meer van deze tijd. Onze kerntaak is opgedroogd. Het accent komt te liggen op beheer en onderhoud. Samen zijn we tot de conclusie gekomen dat opheffing de beste weg is."
De rechten en plichten van Far West gaan over naar de drie oorspronkelijke oprichters. Lopende bouwprojecten worden zondermeer afgemaakt, zo verklaarde Frank Bijdendijk, bestuurder van Stadgenoot. Ook komende bouwprojecten waarvan de financiering reeds is geregeld, gaan gewoon van start. De aanpak van buurten waarvoor de plannen nog in de maak zijn, zoals de vernieuwing van de Maassluisstraat, de aanpak van de Lodewijk van Deijsselhof of de bouw van de volgende fase van Noorderhof laten wel op zich wachten. Daarover neemt de nieuwe eigenaar een besluit.
"Het komt uiteindelijk wel goed met Nieuw West, alleen het duurt langer. Aan de crisis komt op enig moment een einde. Dan zijn we echt wel weer in staat nieuwe plannen te maken en investeringen te doen," aldus Bijdendijk.

Herverdeling bezit

Far West bezit 10.000 woningen en 1000 bedrijfsruimtes. De drie corporaties krijgen niet hun oorspronkelijke bezit terug. Er wordt een nieuwe verdeling gemaakt, zodanig dat in buurten een samenhangend bezit ontstaat. Voor de huidige bewoners van Far West zal er weinig tot niets veranderen.
Het Waarborgfonds Sociale Woningbouw heeft ingestemd met de opheffing. Die komt niet geheel onverwacht. Vorig jaar werden de drie oprichters geconfronteerd met miljoenenverliezen. Een groot aantal nieuwbouwappartementen bleek toen al moeilijk verkoopbaar. Bij Far West werken 25 mensen. Zij krijgen een individuele vertrekregeling aangeboden.[BP]

 Zie ook Het Parool: Stop op renovatie Nieuw-West (21-10-2010)