Overslaan en naar de inhoud gaan

Demonstratie bij hoofdkantoor Stadgenoot

Image

Enkele tientallen demonstranten kwamen vanmiddag bijeen voor een 'solidariteitsbezoek' bij de poort van Stadgenoot. De woningcorporatie had de poorten gesloten op advies van de politie. Die vreesde voor een bezetting. De actievoerders protesteerden tegen de teloorgang van de sociale huursector. De lijst met eisen was lang, maar bevatte onder andere een stop op de verkoop van sociale huurwoningen en een stop op verdere flexibilisering van de huurbescherming: "Steeds meer huurders - waarvan vooral jongeren - hebben weinig perspectief op het opbouwen van een normaal leven en kunnen rekenen op een “wooncarrière” vol stress en onzekerheid." In de aankondiging werd als eerste eis genoemd: "een voor iedereen toegankelijke, eerlijke en open stad."
Dat Stadgenoot werd uitgekozen voor de actie komt mede omdat de corporatie zich sterk heeft gemaakt voor de introductie van tijdelijke jongerencontracten voor vijf jaar. Ook oud-wethouder Roel Walraven (86, CPN) was aanwezig. Vorige week kraakte hij met huurdersactivisten een benedenwoning in Oud-West die door Stadgenoot te koop was gezet. Walraven sprak zich uit tegen de "uitverkoop van de stad". De krakers hebben de woning inmiddels weer verlaten. Volgens woordvoerder Pim de Ruiter is de woning netjes achtergelaten: "Maar we hebben in een week toch enorme schade geleden omdat we tal van andere woningen hebben laten beveiligen. Dit kost ons heel veel energie en geld. Er is inmiddels al een schadepost van 25.000 euro. Dat gaat allemaal weer ten koste van huurders."

De Ruiter reageerde ook ter plekke op de actievoerders. Hij wees erop dat er veel meer mensen in Amsterdam willen wonen dan er woningen zijn en dat de corporaties het landelijke en gemeentelijk beleid uitvoeren om met deze schaarste om te gaan. Demonstranten probeerden hem vervolgens in een spandoek te wikkelen. De politie ontzette hem en bracht hem achter het hek. De politie was zowel op straat als op het water aanwezig.

Amsterdamse huurdersorganisaties kondigden op de bijeenkomst verdere harde acties aan, niet alleen tegen de corporaties maar ook tegen tegen het 'neo-liberale' beleid van burgemeester Van der Laan. "De tijd van praten is voorbij".
Het protest bij Stadgenoot werd geïnitieerd door Bond Precaire Woonvormen – Recht op Stad - Faircity - The European action coalition for the Right to Housing and the City en huurdersverenigingen uit Zuid, Oud-West en Oost.