Overslaan en naar de inhoud gaan

Crimineel gebruik 100 woningen gestopt

Crimineel gebruik van 100 woningen gestopt

In 2011 is het criminele gebruik van bijna honderd woningen beëindigd.  Veel meer dan een jaar eerder. Toe werden slechts 55 huurwoningen vrijgemaakt.  Dit is het resultaat van het samenwerkingsproject ‘Doorzon’ dat crimineel gebruik van huurwoningen aanpakt.  De aanpak wordt in 2012 uitgebreid met nieuwe partners om onder meer hennepteelt tegen te gaan.

Gemeentepolitie Amsterdam-Amstelland en de woningcorporaties delen sinds 2008 gegevens om het criminele gebruik van woningen tegen te gaan. Het gaat dan om zaken als hennepteelt, prostitutie en mensenhandel. Zij pakken criminelen zowel strafrechtelijk, bestuursrechtelijk als civielrechtelijk aan. De politie informeert partners aan de hand gegevens uit strafrechtelijke onderzoeken over mogelijke woonfraude. De corporaties en de dienst Wonen, Zorg en Samenleven zorgen dan voor herstel van de rechtmatige woonsituatie. De corporatie kan het huurcontract ontbinden en de gemeente kan een bestuurlijke boete opleggen.

Het huidige samenwerkingsverband wordt met drie jaar verlengd en uitgebreid met nieuwe partners. Liander deelt informatie over de plaats van vermoedelijke hennepplantages.  De directie Openbare Orde en Veiligheid (OOV) van de gemeente Amsterdam kan de burgemeester verzoeken een woning op basis van de Opiumwet te sluiten. En ook de stadsdelen werken mee als sprake is van gebruik van een pand in strijd met het bestemmingsplan.

Zeer recent ontdekte de politie een hennepplantage op een bovenwoning op de Ganzenweg in Amsterdam-Noord. Henneptelers hadden daar een teeltbak gemaakt met 4500 liter water en installaties voor licht, waterzuivering en afzuiging. Eigenaar Ymere schat de herstelkosten van de woning op meer dan 20.000 euro. De teelt was waarschijnlijk al een jaar gaande; de officiële huurder woonde bij zijn vriendin in Almere.

Bron
NUL20

Trefwoorden