Overslaan en naar de inhoud gaan

Compromis met CZAN: dertig procent sociale woningbouw in Elzenhagen-Zuid

Image

In Elzenhagen-Zuid in Amsterdam-Noord worden maximaal 1.800 woningen gebouwd. Het college van B en W heeft afgelopen week ingestemd met het stedenbouwkundig plan voor het gebied. Het wordt een groene en waterrijke stedelijke wijk met dertig procent sociale woningbouw, twintig procent middeldure huur en vijftig procent marktwoningen.

Het bouwprogramma varieert van appartementen tot urban villa's en zelfbouwwoningen. De buurt wordt volgens de gemeente zo ingericht, dat de fietser en de voetganger centraal staan. De wijk krijgt een oost-west hoofdfietsverbinding met een fietsbrug over het Noordhollandsch Kanaal. Met autovrije straten en veel speelplekken wordt het bovendien een kindvriendelijke buurt waar bewegen wordt gestimuleerd. Volgens de huidige planning kan eind 2019 gestart worden met de bouw.

Bij de ontwikkeling van Elzenhagen-Zuid is dus nog geen sprake van veertig procent sociale woningbouw en veertig procent middenhuur. Dat heeft, zo laat de woordvoerster van wethouder Van der Burg van Ruimtelijke Ordening en Grondzaken weten, te maken met afspraken uit het verleden. Volgens de ‘Spelregels voor woningbouwprogrammering’ hoeven bouwprojecten op basis van bestaande contracten niet aan 40-40-20 te voldoen. "Voor Elzenhagen Zuid zou 40-40-20 hebben geleid tot het openbreken van het contract met CZAN (AM, Blauwhoed,Vesteda en Stadgenoot). Dat zou niet alleen tot vertraging, maar mogelijk ook tot schadeclaims hebben geleid."
De gemeente kan van CZAN wel verlangen, dat rekening wordt gehouden met veranderende marktomstandigheden. "Daarom is een compromis uitgewerkt: de woningen worden verdeeld volgens het principe: 30-20-50. De ontwikkelcombinatie heeft daar mee ingestemd."

Het ontwikkelrecht van CZAN geldt verder niet voor de honderd zelfbouwwoningen. Die vallen zowel onder de vrije sector woningen, als de middeldure koopwoningen. Verder is sprake van een tijdelijke bouwlocatie van tien jaar voor statushouders, studenten en jongeren. Bovendien realiseert Ymere nog 207 sociale huurwoningen. Daarmee handelt de corporatie een afspraak uit 1998 over de ontwikkeling van de Tuinsteden af.