Overslaan en naar de inhoud gaan

Amstelveen gaat stap verder dan Amsterdam in aanpak Airbnb

Image

Ook Amstelveen gaat een rem zetten op vakantieverhuur. De gemeente wil daarin zelfs verder gaan dan Amsterdam. Verhuurders krijgen een meldplicht én een maximale verhuurduur van dertig dagen. Dat is opmerkelijk. De Amsterdamse wethouder Laurens Ivens heeft herhaaldelijk betoogd dat een verhuurperiode van minder dan 60 dagen juridisch vermoedelijk niet houdbaar is. Amsterdam houdt daarom de maximale verhuurtermijn op zestig dagen.

De Amstelveense wethouder Herbert Raat (VVD) ziet met lede ogen aan dat huizen steeds meer handelswaar worden: "Maar we houden ruimte voor de leuke kant. Zoals de mogelijkheid om je huis te verhuren aan een ander stel als je zelf drie weken op vakantie bent. Maar langdurig verhuren via Airbnb als verdienmodel heeft flinke overlast in de buurt tot gevolg. Met de nieuwe beleidsregels vangen we twee vliegen in één klap. Enerzijds pakken we overlast door Airbnb aan en anderzijds creëren we mogelijkheden voor tijdelijke verhuur en woningdelen.”

Amstelveen versoepelt namelijk gelijktijdig de beleidsregels om kamers te verhuren, dan wel de woning te delen. Een hoofdbewoner mag straks maximaal twee kamers tijdelijk verhuren. Zo kunnen bijvoorbeeld studenten en expats, maar ook mensen die tijdelijk extra zorg nodig hebben een poosje bij iemand inwonen. De versoepeling maakt het ook makkelijker om in mantelzorgsituaties 'kangoeroe-woningen' toe te staan. Nu is het in Amstelveen nog zo dat woningen alleen bewoond mogen worden door één huishouden. De nieuwe beleidsregels maken het mogelijk om met maximaal vier personen uit verschillende huishoudens samen te wonen.

Woningdelen wordt in eerste instantie toegestaan in delen van Amstelveen. Welke wijken worden aangewezen bepaalt de gemeenteraad op een later moment. Het voorstel wordt op 28 november besproken in de betreffende raadscommissie. In Amsterdam gaat de meldplicht per 1 oktober in.