Overslaan en naar de inhoud gaan

AirBnB gaat zelf zestig-dagengrens bewaken

Image

De gemeente Amsterdam heeft nieuwe afspraken gemaakt met AirBnB. Daarin is vastgelegd dat AirBnB zelf geautomatiseerd de zestig-dagengrens gaat bewaken. Na zestig dagen kan de verhuurder zijn woning niet meer adverteren op de site. Wethouder Ivens noemde de nieuwe overeenkomst op Radio1 een krachtig wapen in de strijd tegen huisjesmelkers. Volgens de wethouder blokkeert de verhuursite voortaan ook andere aanbiedingen die niet aan de regels voldoen, zoals verhuur aan meer dan vier personen.

Airbnb introduceert een dagteller op het host dashboard zodat verhuurders op een eenvoudige manier hun verhuuractiviteiten kunnen volgen. Daarnaast zal Airbnb haar 'neighbour tool' promoten voor iedereen in Amsterdam die zorgen of klachten wil uiten over een verhuurde woning. Ook starten Amsterdam en Airbnb een gezamenlijke campagne die gericht is op de verdere promotie van de lokale spelregels.
Eerder werd al bekend dat Amsterdam in 2017 de handhaving verder intensiveert. Vanaf april is er een permanent meldpunt voor overlast van illegale hotels. Speciale interventieteams staan klaar om direct op pad te gaan na een melding.

Amsterdam introduceerde in 2014 als eerste Europese stad een overeenkomst met AirBnB. Andere delen van de overeenkomst worden verlengd, zoals het innen en afdragen van toeristenbelasting door AirBnB. Het Amerikaanse bedrijf blijft ook geaggregeerde informatie delen over de effecten van vakantieverhuur. Airbnb werkt daarnaast, indien daartoe op geldige en bindende wijze wordt verzocht, mee met het verstrekken van persoonlijke gegevens voor individuele gevallen. AirBnB is veruit de grootste site voor vakantieverhuur. Amsterdam heeft tot dusver geen afspraken kunnen maken met andere verhuursites. Deze afspraak verhoogt volgens Ivens wel de druk op hen om ook afspraken met de gemeente te maken.